مقامات آمریکایی بعد از این که از تحریم ظریف به خاطر برخی از واکنشها و تبعات اتخاذ چنین تصمیمی منصرف شدند و نتیجهگیری در مورد این موضوع را به آینده موکول کردند، تصمیم گرفتند که برای دومین سفر ظریف به نیویورک در سال 1398 حاشیههایی ایجاد کنند و ضمن تعلل در صدور ویزا برای هیات ایرانی، محدودیتهایی را نیز برای تردد این هیأت در این شهر به وجود آورند .
در حالی که با توجه به مقررات بینالمللی وضع شده، آمریکا به عنوان کشور میزبان سازمان ملل متحد به طور معمول نمیتواند مانع حضور هیأت یک عضو سازمان ملل در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل و دیگر اجلاسهای این سازمان باشد ولی تاکنون آمریکاییها به بهانههای مختلف از اجرای این قانون سرباز زدهاند و موانعی برای حضور هیأتهای کشورهایی که عضو رسمی و یا ناظر سازمان ملل متحد هستند ایجاد کرده و محدودیتهایی را نیز برای تردد آنها در سطح شهر نیویورک اعمال کردهاند.
طی این سالها دولت آمریکا محدودیتهایی را برای نمایندگان رسمی جمهوری اسلامی ایران که به آمریکا سفر میکنند و یا در آمریکا حضور دارند اعمال کرده از جمله اینکه نباید از محدوده ۲۵ مایلی سازمان ملل که حدود ۴۰ کیلومتر میشود خارج شوند که در غیر این صورت با برخورد پلیس آمریکا روبهرو خواهند شد. محدودیتی که طی این سالها مسئولان جمهوری اسلامی ایران آن را رعایت کرده و حتی بعضاً در جریان سفر به این کشور درخواست حضور در شهرهای دیگر آمریکا را کردهاند که این درخواست با موافقت آمریکاییها روبهرو نشده است از جمله اینکه رئیس دولت نهم و دهم یک بار در جریان سفرهای خود به نیویورک جهت شرکت در مجمع سازمان ملل متحد پیشنهاد سفر به کالیفرنیا جهت دیدار با ایرانیان مقیم در این منطقه را مطرح کرد که این موضوع با موافقت آمریکاییها روبهرو نشد و آنها تاکید کردند که مقامات ایرانی نمیتوانند از محدوده ۴۰ کیلومتری سازمان ملل متحد فراتر بروند.
البته طبق اعلام برخی از رسانهها دولت جرج بوش در سال ۲۰۰۷ برای مقطعی محدودیت سفر تا ۲۵ مایل از نیویورک برای دیپلماتهای ایرانی مستقر در سازمان ملل را کنار گذاشت و به عبارتی تردد در این محدوده را بنا بر دلایلی مجاز اعلام کرد.
به گزارش ایسنا محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان اواخر هفته گذشته در مصاحبهای با شبکه خبری المیادین اعلام کرد که برای شرکت در نشست سالانه مقامات عالیرتبه شورای اقتصادی – اجتماعی ملل متحد عازم نیویورک میشود. در پی این موضوع با توجه به اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه آمریکاییها قصد دارند ظریف را تحریم کنند این بحث مطرح شد که ممکن است آمریکاییها برای ظریف روادید جهت شرکت در این نشست صادر نکنند ولی در همان زمان برخی از رسانههای غربی به نقل از مقامات آمریکایی اعلام کردند که دولت واشنگتن در حال حاضر قصد ندارد ظریف را تحریم کند و تصمیمگیری در مورد این موضوع را به آینده موکول کرده است. علیرغم اعلام این موضوع آمریکاییها جهت ایجاد اخلال در انجام این سفر، در صدور ویزا برای ظریف و هیأت همراهش جهت نشست در این نشست تعلل کردند چنانکه طبق آنچه که اعلام شده ویزای وزیر خارجه ایران یک روز پیش از سفرش به آمریکا (روز جمعه) توسط سفارت آمریکا در شهر برن پایتخت سوئیس صادر شده است.
طبق آنچه که رسانههای آمریکایی اعلام کردهاند این ویزا به دستور پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا که گفته میشود از مخالفان تحریم ظریف در دولت این کشور نیز است صادر شده است.
در همین چارچوب روز گذشته وزیر امور خارجه این کشور در گفتوگویی تلفنی با روزنامه واشنگتن پست با تأیید خبر فوق اظهار کرد که محمدجواد ظریف و هیأت همراهش در این سفر فقط اجازه دارند در مسیر میان مقر اصلی سازمان ملل و نمایندگی دائم ایران که شش چهارراه دورتر واقع شده و اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل که در نزدیکی این دو ساختمان قرار دارد، تردد داشته باشند.
پمپئو که رئیس دولتش به مرزکشی و ایجاد دیوار در تعاملات انسانی و رفت و آمدها بین کشورها علاقهمند است در توضیح اعمال چنین محدودیتی گفته است: «دیپلماتهای آمریکایی در تهران پرسه نمیزنند و برای همین هم ما دلیلی نمیبینیم که دیپلماتهای ایرانی آزادانه در اطراف نیویورک بچرخند و پرسه بزنند.»
به نوشته واشنگتن پست ظریف طبق برنامه قرار است با خبرنگاران و مسئولان اندیشکدهها در نیویورک نشست و گفتوگو داشته باشد و اعمال محدودیت "شش چهارراه" بدین معنا خواهد بود که او عملاً امکان تردد به دیگر نقاط شهر نیویورک را نخواهد داشت و تمامی این نشستها باید در دفتر نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد برگزار شود.
در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا، سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه که به همراه ظریف به نیویورک سفر کرده است در گفت وگویی در خصوص اعلام محدودیت برای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر کاری به نیویورک، افزود: همان طور که وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه شان اعتراف کرد ناراحتی آنها از تأثیر گذاری سفرهای کاری دکتر ظریف و حضور رسانهای ایشان و اثری است که بر افکار عمومی آمریکا و جهان میگذارد.
وی ادامه داد: قطعاً اعمال محدودیت حضور در برخی خیابانهای نیویورک تأثیری در برنامههای کاری ایشان ندارد. دکتر ظریف معمولاً در مقر سازمان ملل متحد، نمایندگی دائم ایران و اقامتگاه سفیر جمهوری اسلامی ایران در رفت و آمد هستند و همه دیدارها، مصاحبهها و سخنرانیهایشان را در همین مکانها انجام میدهند.