چهارشنبهسوری، یکی از قدیمیترین جشنهای ایرانیان که همزمان با آخرین چهارشنبه سال برگزار میشود که طی سالیان اخیر به یکی از پرحادثهترین شبهای سال تبدیل شده است. این شب، که با آتشزدن هیزمها و آتشبازیهای مختلف همراه است، از دیرباز نمادی از رهایی، پاکسازی و شروعی تازه برای سال نو بود. اما متاسفانه در سالهای اخیر، استفاده نادرست از مواد محترقه و بیاحتیاطی در انجام مراسم، این جشن را به یکی از شبهای پرخطر تبدیل کرده است.
طبق آخرین آمار سال ۱۴۰۲ از اول اسفندماه تا ساعت ۲۴ سهشنبه شب (۲۲ اسفند آن سال) مصدومیت ۳۲۵۳ نفر ثبت شد، متاسفانه ۱۴ نفر نیز در همین بازه زمانی جان خود را از دست دادند. ۴۶۳ نفر توسط اورژانس و ۲۶۸۰ نفر توسط سایر افراد به مراکز درمانی منتقل شدند و علاوه بر این تعداد ۱۱۰ نفر نیز خدمات درمانی را در محل دریافت کرده بودند. در حوادث چهارشنبهسوری سال گذشته ۱۸۹ نفر دچار قطع عضو شدند و هزار و ۷۰ نفر نیز از چشم آسیب دیدند.
کارشناسان آتشنشانی و اورژانس همهساله درباره حوادث این شب هشدار میدهند ، سید جلال ملکی، سخنگو و کارشناس آتشنشانی تهران در گفتوگو با ایسنا، در این باره گفت: چهارشنبهسوری در گذشته به عنوان یک جشن در میان مردم ایران شناخته میشد اما متاسفانه در سالهای اخیر، این جشن به یک نگرانی برای بسیاری از خانوادهها تبدیل شده است. در حالی که هدف از چهارشنبه سوری باید شادی باشد، متاسفانه به دلیل رفتارهای خطرناک عدهای، آسیبها و
ملکی با اشاره به اهمیت بازگشت این جشن به شکل اصلی و ایمن خود، دو راهکار برای جلوگیری از آسیبها و بازگشت چهارشنبه سوری به یک جشن ایمن مطرح کرد و گفت: اولین راهکار بلندمدت است. از همین امروز باید برای شب چهارشنبه سوری سالهای آینده و حتی سالهای دورتر برنامهریزی کنیم. نهادها و سازمانهای مسئول، از جمله صدا و سیما، آموزش و پرورش و رسانهها باید در این زمینه به طور جدی وارد عمل شوند و روی جنبههای مثبت و آیین فرهنگی این جشن که در گذشته وجود داشت، کار کنند.
متاسفانه در حال حاضر تنها جنبه آتشبازی این سنت باقی مانده است، در حالی که چهارشنبه سوری میتوانست یک جشن شاد و متفاوت باشد. باید از بروز خطرات آتشبازیهای غیرمجاز و مواد منفجره پیشگیری کنیم و در عوض، از فعالیتهایی مانند برگزاری جشنهای فرهنگی و مسابقات ایمن که به تخلیه انرژی جوانان کمک میکند، حمایت کنیم.
خسارتهای زیادی به افراد و اموال وارد میشود.