مدیر پسماند گیلان:

ویلاسازی آفت مدیریت پسماند روستایی است/ پسماند، اَبَر چالش گیلان

۱۸دی ۱۴۰۲ ساعت ۹:۰۸ AM 221

ویلاسازی آفت مدیریت پسماند روستایی است/ پسماند، اَبَر چالش گیلان

مدیر پسماند گیلان یکی از آفات مدیریت پسماند در روستاها را ویلاسازی دانست و تاکید کرد: با گسترش ویلاسازی، خانه های روستایی تبدیل به ویلا می شود و زندگی در ویلا همراه با مصرف گرایی است و این روند، رژیم تولید زباله در روستا را تغییر می دهد.

شهرام توانا در گفت وگو با ایسنا که در حاشیه حضور در تحریریه این خبرگزاری انجام شد، با تاکید بر لزوم به روزرسانی طرح جامع مدیریت پسماند استان گیلان در راستای تاکیدات استاندار، اظهار کرد: طرح جامع مدیریت پسماند استان گیلان مصوب سال ۹۸ بوده و لذا کلیه آمارهای کمی و کیفی بر اساس این طرح است.

وی طرح جامع مدیریت پسماند گیلان را نتیجه ۱۰ سال کار علمی و مطالعاتی دانست و افزود: بر اساس این طرح، روزانه ۲۰۰۰ تن زباله در گیلان تولید می شود که حدود ۵۰۰ تن معادل ۲۵ درصد آن، روستایی است.

مدیر سازمان پسماند گیلان با اشاره به تنوع مولفه های تولید زباله در استان به ویژه در سال های گذشته، به روزرسانی طرح مذکور را در دستور کار جدی دانست و تاکید کرد: در حال حاضر گیلان دارای هفت پهنه پسماندی بوده و پهنه رشت با تولید ۱۰۰۰ تن زباله در روز، بزرگترین پهنه محسوب می شود.

توانا، پهنه پسماندی رشت را دربرگیرنده زباله های شهر رشت و ۱۱ شهر دیگر دانست و متذکر شد: به دنبال تصویب طرح جامع مدیریت پسماند جدید در کارگروه پسماند استان، پهنه بندی ها تغییر خواهد کرد.

وی گیلان را دارای سه کارخانه پردازش و کود آلی در رشت، بندرانزلی و رودسر دانست و عنوان کرد: دو کارخانه رشت و بندرانزلی فعال بوده و کارخانه رودسر پیشرفت ۶۲ درصدی دارد. قبلا کارخانه کود آلی رشت با ظرفیت ۲۵۰ تن در روز فعالیت می کرد و می بایست به ظرفیت ۱۰۰۰ تنی می رسید تا پذیرای زباله های پهنه رشت باشد. در حال حاضر دو خط فعال داریم و روزانه ۶۰۰ تا ۶۵۰ تن زباله را پردازش می کنیم که پس از تعیین تکلیف پیمانکار، خط سه نیز فعال می شود و ظرفیت پردازش روزانه به ۸۰۰ تا ۸۵۰ می رسد و تا ۶ ماهه آینده می توانیم به صورت چهار خطه، اقدام به پذیرش پسماند پهنه رشت کنیم.

ویلاسازی آفت مدیریت پسماند روستایی است/ پسماند، اَبَر چالش گیلان

مدیر پسماند گیلان با بیان اینکه در کنار کارخانه کود آلی رشت، ساماندهی لندفیل سراوان و احداث کارخانه زباله سوز مد نظر است، خاطرنشان کرد: قرار بود یک کارخانه زباله سوز ۶۰۰ تنی توسط یک شرکت در رشت نصب شود که با توجه به تاخیر صورت گرفته و تجربیات فی ما بین و توافقات انجام شده، احتمالا ظرفیت این زباله سوز از ۶۰۰ تن مخلوط سوز به ۳۵۰ تن ریجکت سوز تبدیل شده و فقط ریجکت های حاصل از پردازش زباله سوزانده خواهد شد.

وی کارخانه کمپوست بندرانزلی را نیز دارای ظرفیت پردازش ۲۵۰ تنی در روز دانست و گفت: روزانه ۱۷۰ تن زباله در پهنه انزلی اعم از شهری و روستایی تولید می شود؛ کارخانه کمپوست رودسر نیز در سه فاز تعریف شده که فاز اول آن شامل سالن پردازش به اتمام رسیده و فاز دوم را شامل سالن تخمیر، آغاز کردیم و در فاز سوم، تصفیه شیرابه را دنبال خواهیم کرد.

توانا در ادامه، از پسماند به عنوان ابرچالش گیلان یاد کرد و ادامه داد: پس از نیم قرن دفن زباله در سراوان، خوشبختانه طی دو سال گذشته شاهد اقدامات خوبی هستیم و وضعیت قابل کنترل بوده و از سال آینده ورودی زباله به سراوان نخواهیم داشت.

مدیر پسماند گیلان با تاکید بر لزوم مدیریت زباله در سایت های فعلی و جلوگیری از آلوده کردن دیگر مکان ها، اضافه کرد: زباله های پردازش شده فاقد شیرابه خواهد بود و به دنبال قطعی کردن کارخانه زباله سوز رشت برای سوزاندن ریجکت ها هستیم.

وی با بیان اینکه کشورهای توسعه یافته پسماندهای روستایی را آنالیز فیزیکی می کنند تا عناصر تشکیل دهنده این پسماندها را شناسایی کنند، گفت: هم اکنون با محوریت دهیاران تفکیک زباله تر و خشک در روستاهای گیلان دنبال می شود. البته در شهرها شاهد ورود زباله تر و خشک به کارخانه کمپوست هستیم، اما زباله تر نباید از روستاها خارج شود و مدیریت زباله تر ضرورت دارد که بهترین روش کودسازی به روش های کمپوست یا ورمی کمپوست است.

مدیر پسماند گیلان یکی از آفات مدیریت پسماند در روستاها را ویلاسازی دانست و تاکید کرد: با گسترش ویلاسازی، خانه های روستایی تبدیل به ویلا می شود و لذا شاهد شکل گیری سیستم فاضلاب و تولید پسماند غیر استاندارد هستیم، زیرا زندگی در ویلا همراه با مصرف گرایی است و رژیم تولید زباله در روستا را تغییر می دهد.

وی افزایش حجم تولید زباله در روستاها را یکی از پیامدهای ویلاسازی دانست و عنوان کرد: در دنیا سرانه تولید زباله روستایی ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم و شهری ۳۵۰ تا ۴۰۰ گرم است؛ این در حالی است که ما سرانه روستایی ۶۵۰ گرمی و شهری ۸۵۰ گرمی داریم لذا روستاییان از دهیار گرفته تا ساکنین روستا باید از طرح مدیریت پسماند تبعیت کنند.

توانا، با بیان اینکه ساخت و سازهای زیاد بافت روستا را تغییر داده و شاهد تبدیل شدن روستا به بخش و سپس دهستان و شهر هستیم، تصریح کرد: روستاها باید کمترین میزان سطل زباله را داشته باشند و تا جایی که امکان دارد باید اقدام به کاهش سطل های زباله در روستاها کنیم؛ البته این کاهش باید بر اساس یک برنامه ریزی دقیق همراه با نقطه یابی مکان استقرار مخازن باشد.

وی با اشاره به احداث زباله سوز در چهار شهر کشور از جمله رشت، ادامه داد: ظرفیت زباله سوز تهران ۲۰۰ تن در روز و ظرفیت زباله سوز نوشهر ۱۵۰ تن در روز است که با راندمان پایین در حال فعالیت هستند. پیشرفت زباله سوز ساری به ۹۵ درصد رسیده و زباله سوز رشت نیز پیشرفت ۲۴ درصدی دارد و هم اکنون زمین و سوله و تجهیزات آن فراهم شده است.

مدیر پسماند گیلان با بیان اینکه امیدواریم زباله سوز رشت اشکالات سه زباله سوز دیگر را نداشته باشد، اضافه کرد: در کنار زباله سوز، کاهش زباله و تفکیک زباله از مبدا در دستور کار قرار دارد.

وی با اشاره به فعالیت خیلی خوب و موثر تمام شهرهای گیلان در حوزه مدیریت پسماند به ویژه فرمانداران و شهرداران و بخشداران، یادآور شد: در بعضی از شهرها از جمله لاهیجان، ماسال، رضوانشهر، کیاشهر، تالش، رودبار، رستم آباد، کوچصفهان و لولمان در آینده نزدیک شاهد تغییرات بسیار موثر در حوزه های مدیریت پسماند و حتی نصب سامانه های زباله سوزی و ریجکت سوزی خواهیم بود.

توانا هر پهنه را نیازمند نسخه منحصر به فرد مدیریت پسماند دانست و گفت: شوراهای مدارس فعال هستند و لذا با همکاری شهرداری ها و آموزش و پرورش، انتخاب شهردار مدارس را با کمک شورای مدرسه دنبال می کنیم و هم اکنون در چند شهر مانند کیاشهر و لولمان و لاهیجان و لنگرود و به زودی در انزلی شهردار مدرسه داریم.

تاکنون نظری برای این مطلب ثبت نگردیده است
جست و جو
روزنامه نسیم
گزارش تصویری
پیوندهای مرتبط