مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو ضمن اشاره به شایعترین تقلبات غذایی در کشور و نحوه مقابله با آنها، بر لزوم پرهیز از مواد غذایی فله و فاقد برچسب و در عین حال استفاده از مواد غذایی دارای سیب سلامت که توسط سازمانهای غذا و دارو، دامپزشکی و یا حفظ نباتات نظارت میشوند، تاکید کرد.
دکتر مهدی انصاری در لایو اینستاگرامی درباره تقلبات رایج در مواد غذایی گفت: وقتی که اصالت ماده غذایی از بین برود و فرآورده دیگر آن فرآورده اصلی نباشد، تقلب صورت گرفته است؛ این از بین رفتن اصالت میتواند مربوط به بکار بردن مواد جایگزین یا تغییر بسته بندی یا تقلب در اطلاعات معرفی محصول و غیره باشد.
وی با تاکید بر اینکه بحث تقلبات غذایی بحثی بسیار گسترده است، افزود: تقلبات معمولا جایی مطرح میشود که یا اختلاف قیمت ماده تقلبی با ماده اصلی و دارای اصالت، زیاد است، به نحوی که افراد را ترغیب میکند که از مواد تقلبی و جایگزین استفاده کنند و یا گاهی هم دسترسی به یک ماده کم است و جهت تامین در بازار از راههای جایگزین و تقلبی استفاده میکنند. گاهی نیز جهت جلب نظر و تبلیغات یک فرآورده، اطلاعاتی میدهند که با آنچه در خود فرآورده موجود است، تفاوت دارد. تاریخچه تقلبات بسیار طولانی است و مختص یک کشور خاص و شرایط اجتماعی و اقتصادی خاص هم نیست و سالانه تنها در حوزه غذا بالغ بر میلیاردها دلار را شامل میشود و طبیعتا برای سودجویان مساله جذابی است.
مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو درباره تقلبات مواد غذایی در بازار کشور گفت: در این برهه و در این بازار متاسفانه تقلبات کم نیست و متقلبان هم افراد کم سواد یا بیسوادی که از نحوه ارزیابی تقلبات اطلاعات نداشته باشند، نیستند و اتفاقا گاهی افراد متخصص خیلی بیشتر در این زمینه وارد میشوند. بر همین اساس هم متاسفانه افراد تحصیلکرده و متخصصی را شاهدیم که هم خودشان در حوزه تقلبات کار میکنند و هم شاید به سایرین مشاوره میدهند.
«عسل» از رایجترین تقلبات غذایی
انصاری با بیان اینکه روزمره با تقلبات زیادی مواجه هستیم، افزود: به عنوان مثال اگر میزان ظرفیت تولید عسل در کشور پنج هزار تن در سال باشد، بالغ بر سه یا چهار برابر آن در کشور عسل در حال عرضه است و مشخص است که بخشی از این عسلها از همین فرایندهای تقلبی وارد بازار میشود. «عسل» یکی از تقلبات رایج در کشور به حساب میآید و خیلی سخت است که بخواهیم نسبت به شناسایی این تقلبات با روشهای معمول آزمایشگاهی پی ببریم.
لزوم توجه به اصالت و شناسنامه تولید مواد غذایی
وی تاکید کرد: یکی از مهمترین نکاتی که به ما کمک میکند تا حد زیادی از مصرف مواد غذایی تقلبی پرهیز و دوری کنیم، این است که اصالت آن ماده غذایی و تولید کننده و فرایند تولید و توزیع را به خوبی بشناسیم. بنابراین اگر میخواهید بدانید عسلی که استفاده میکنید، طبیعی است و آنچه بر روی برچسب ذکر شده با خود فرآورده مطابقت دارد، یکی از مهمترین راهها آن است که آن فرآورده و محصول شناسنامه داشته باشد و بدانید که در کدام مزرعه و با کدام منابع طبیعی در ارتباط بوده و چه فرایندی برای استحصال و بسته بندی و عرضه به بازار را طی کرده است.
تشخیص سخت زعفران اصیل از تقلبی
مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو با بیان اینکه حیطه تقلبات در مواد غذایی بسیار گسترده است، ادامه داد: این تقلبات از تقلب در ادویهجات روزمره تا مواد گران قیمت مانند زعفران که جاذبه کافی برای تقلب دارد را شامل میشود؛ موادی که با رنگ و اسانس ظاهری شبیه زعفران دارد اما واقعا زعفران نیست و البته تشخیص زعفران اصیل از تقلبی برای مردم سخت است. در مجموع امروزه رنگها، طعمها و برخی فرایندهای ساخت آنقدر متنوع است که برای ایجاد تقلب از آن استفاده میشود.