مدیرکل زمین شناسی گیلان، با تاکید بر لزوم تهیه اطلس میراث زمین شناختی استان، گفت: اطلس میراث زمینشناختی گیلان می تواند نخستین کتاب در سطح استان باشد که به معرفی و بررسی پدیدههای ارزشمند و چشمگیر زمینشناختی می پردازد.
مسلم امانی با تاکید بر لزوم تهیه اطلس میراث زمین شناختی گیلان، اظهار کرد: تهیه اطلس میراث زمین شناختی در سطح استانی به منظور معرفی و بررسی پدیدههای ارزشمند زمینشناختی استان گیلان در قالب کمیته ژئوتوریسم اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و با همکاری اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی و سازمان نظام مهندسی معدن گیلان می تواند یکی از اولویت ها و برنامه ها در حوزه صنعت گردشگری باشد.
وی با بیان اینکه اطلس میراث زمینشناختی گیلان می تواند نخستین کتاب در سطح استان باشد که به معرفی و بررسی پدیدههای ارزشمند و چشمگیر زمینشناختی می پردازد، افزود: اطلس با اشاره به ویژگیها و معرفی مناطق برجسته زمین شناسی از دیدگاه علمی، زیبایی شناختی و گردشگری چشماندازی از میراث زمینشناختی گیلان را به تصویر می کشد؛ همچنین میتواند مورد استفاده پژوهشگران و علاقهمندان ژئوتوریسم و ژئوپارک قرار گیرد.
مدیرکل زمین شناسی گیلان، این استان را یکی از استانهای گردشگرپذیر و مستعد از نقطه نظر گردشگری طبیعی دانست و خاطرنشان کرد: یکی از جنبههای گردشگری طبیعت محور که در این استان تاکنون مورد توجه کامل قرار نگرفته، بحث زمینگردشگری(ژئوتوریسم) است، در حالی که امکان سرمایهگذاری بخشهای دولتی و خصوصی برای توسعه فعالیتهای زمینگردشگری در استان گیلان وجود دارد.
امانی، با اشاره به اجرای پروژه پتانسیلیابی ژئوپارک در استان گیلان، عنوان کرد: زمینگردشگری با تاکید بر بهرهبرداری پایدار و حفاظت از میراث زمین شناختی از رویکردهای جدید و تخصصی گردشگری است.
وی میراث زمینشناختی را شامل پدیدههای ارزشمند و کم نظیر زمین شناختی دانست که ارزش علمی، آموزشی و یا زیبایی شناختی در حد ملی یا بینالمللی دارند و متذکر شد: بررسی و شناخت میراث زمین شناختی استان گیلان و معرفی علمی و صحیح آنها بستری مناسب برای توسعه فعالیتهای گردشگری وابسته به زمین شناسی(ژئوتوریسم و زمین گردشگری) را فراهم میکند و به بخشهای دولتی و خصوصی این امکان را میدهد که در راه بهرهبرداری صحیح از این پتانسیلها، سرمایهگذاری کنند.
مدیرکل زمین شناسی گیلان، تکمیل زیرساختهای مطالعاتی زمینگردشگری گیلان را یکی از اولویت های کاری اداره کل زمین شناسی استان دانست و متذکر شد: پتانسیلیابی ژئوسایت و ژئوپارک به عنوان یکی از شاخص های اختصاصی سازمان زمین شناسی است و لذا هر ساله یک استان از این منظر مورد بررسی و مطالعه قرار میگیرد.
وی تصریح کرد: ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی در اجرای مواد ۸۱ و ۸۲ قانون مدیریت خدمات کشوری، هر ساله توسط سازمان اداری و استخدامی کشور در قالب شاخصهای عمومی و اختصاصی انجام میشود. در این راستا مستندات شاخص اختصاصی پتانسیلیابی ژئوپارک در پایان سال در سامانه جامع نظام مدیریت عملکرد(تسما) بارگذاری شده و توسط سازمان اداری و استخدامی کشور مورد پایش و ارزیابی قرار میگیرد.
امانی اضافه کرد: در سال ۱۴۰۰ مطالعه پدیدههای زمین گردشگری و پتانسیلیابی ژئوپارک استان گیلان انتخاب شد که در حال حاضر پروژه مورد نظر با پیشرفت ۹۵ درصدی به شورای ارزیابی جهت داوری ارسال شده و پس از داوری و تایید نهایی براساس ضوابط اداری در اختیار دستگاه های مرتبط قرار می گیرد.
مدیرکل زمین شناسی گیلان، با بیان اینکه این اداره کل پروژه هایی از جمله شناسایی مناطق مستعد ژئوتوریسم و معادن متروک منطقه درفک را با هدف معرفی ژئوسایت تهیه کرده است، افزود: نتایج این پروژه ها در اختیار نهادهای دولتی تصمیم گیر و برنامه ریز قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه ظرفیتسازی در بخش زمین گردشگری میتواند بستر جدیدی را درخصوص توسعه اقتصادی استان گیلان ایجاد کند، گفت: با توجه به شرایط زمین شناسی و اقلیمی استان گیلان، میتوان مازاد بر ظرفیتهای موجود مسیرهای زمین گردشگری در برگیرنده سایتهای دارای ارزش علمی و آموزشی را جهت بازدیدهای میدانی تعریف کرد که به استانهای مجاور ختم میشوند. به عنوان مثال مسیر زمین گردشگری تالش - مریان - خلخال یکی از این گزینه هاست که از استان گیلان آغاز می شود و به استان اردبیل(دریاچه نئور) میرسد؛ این مسیر علاوه بر چشماندازهای زیبای طبیعی شامل پدیدههای زمین شناسی جذاب در گروههای متنوع سنگ شناسی، رسوب شناسی کواترنری و زمین ریخت شناسی است.
امانی، شناخت و معرفی پدیدههای زمین گردشگری و توسعه ژئوتوریسم را راهکاری نوین برای تبیین و تشریح علوم زمین و شناخت سرمایههای طبیعی استان دانست و اضافه کرد: ژئوتوریسم علاوه بر ایفای نقش آموزشی و علمی سبب توسعه گردشگری منطقه و توسعه پایدار خواهد شد.