رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران:

هر هکتار جنگل ۷۰ تن گرد و غبار را نگه می دارد/ به جای منابع طبیعی از خدمات طبیعی استفاده کنیم

۲۳آذر ۱۴۰۰ ساعت ۲:۳۸ PM 583

هر هکتار جنگل ۷۰ تن گرد و غبار را نگه می دارد/ به جای منابع طبیعی از خدمات طبیعی استفاده کنیم

رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران، از جمله پیامدهای خاکشویی را ایجاد رسوب پشت سدها و پدیده گرد و غبار دانست و بیان کرد: به طور میانگین هر هکتار جنگل ۷۰ تن گرد و غبار را نگه می دارد و لذا ما از این کارکرد خبر نداریم تا آن را از دست دهیم.

هادی کیادلیری حفاظت از طبیعت را یک استراتژی در دنیای امروز دانست و اظهار کرد: تا زمانی که تعادل یک اکوسیستم برقرار باشد، متوجه کارکردهای آن نمی شویم، اما بر هم خوردن تعادل محیط زیست و منابع طبیعی زندگی بشر و همه موجودات را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی با بیان اینکه متاسفانه همواره نگاه به جنگل های زاگرس کشاورزی و دامداری و نگاه به جنگل های شمال تولید چوب بوده است، افزود: این دیدگاه تک بعدی نسبت به منابع طبیعی با توسعه پایدار همخوانی ندارد و لذا دنیای پیشرفته به این نتیجه رسیده که باید از محیط زیست و منابع طبیعی حفاظت کند، زیرا وقتی طبیعت در تعادل باشد، خدمات طبیعی بسیاری ارائه می کند که غالبا متوجه این خدمات نیستیم.

رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران، هزینه بازگشت تعادل به اکوسیسم را چندین برابر هزینه برای حفاظت از آن دانست و تصریح کرد: استراتژی حفاظت جهانی با هدف حفظ تعادل اکوسیستم و کارکردهای آن است.

کیادلیری، حفظ آب و خاک و جذب کربن را از جمله مهمترین کارکردهای اکوسیستم جنگل دانست و خاطرنشان کرد: انسان برای بازیافت خودش نیاز به طبیعت دارد و جنبه زیبایی شناختی جنگل غیر قابل ارزشگذاری است.

وی با بیان اینکه همه کشورها از سرمایه طبیعی برخوردار هستند، گفت: این سرمایه طبیعی به دو بخش منابع طبیعی و خدمات طبیعی تقسیم می شود و اگر به جای بهره برداری از منابع طبیعی از خدمات طبیعی استفاده کنیم، برقراری تعادل اکوسیستم ها و خدمات و کارکردهای آنها دائمی و پایدار خواهد بود.

عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران ادامه داد: هر کجا که طبیعت و محیط زیست تخریب می شود، نباید فقط خسارت را حساب کنیم، بلکه هزینه های آن نیز باید سنجیده شود، زیرا تخریب هر بخش از منابع طبیعی به زیستگاه ها آسیب می زند و هر سدی که در دل جنگل ساخته می شود، خدمات هر کدام از درختان قطع شده را برای اکوسیستم از بین می برد.

وی با تاکید بر لزوم شناسایی خدمات طبیعی، اضافه کرد: تحقیقات نشان می دهد که هر هکتار جنگل بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ مترمکعب آب را ذخیره می کند و لذا دو میلیون هکتار جنگل های شمال کشور به عنوان سدهای طبیعی با چند میلیارد مترمکعب آب هستند؛ این در حالی است که باید میلیاردها تومان هزینه کنیم تا یک سد برای ذخیره آب احداث شود.

کیادلیری، درآمد گردشگری در یک توده جنگلی را دو برابر درآمد تولید چوب دانست و یادآور شد: ذخیره آب در این توده جنگلی نیز ۱۵ برابر درآمد تولید چوب، آورده دارد و لذا هوشمندان به سمت حفاظت از منابع طبیعی می روند.

رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران، با بیان اینکه جنگل ها به شکل های مختلف از آب و خاک حفاظت می کنند، افزود: برگ های موجود در زیر درختان و کف جنگل مانند اسفنج عمل می کند و موجب جذب تدریجی آب در خاک می شود؛ همین مسئله موجب شده در شمال چشمه ها و رودخانه های دائمی داشته باشیم.

بالاترین میزان فرسایش خاک در ایران

وی تاج درختان را نوعی ضربه گیر برای باران جهت جلوگیری از خاکشویی دانست و گفت: درختان مانع شکستن پیوندهای کلوئیدی خاک می شوند، در حالی که در مناطق فاقد پوشش گیاهی قطرات باران با شکستن پیوندهای کلوئیدی خاک مانع نفوذ آب در سفره های زیرزمینی می شوند.

عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران، با بیان اینکه ریشه های عمیق درختان و گیاهان جنگلی با نفوذ در زمین مانند کلاف خاک را نگه می دارند، عنوان کرد: متاسفانه ایران دارای بالاترین میزان فرسایش خاک در جهان است و به عنوان مثال باید ۵۰ درصد درآمد حاصل از فروش نفت ۱۰۰ دلاری را هزینه کنیم تا حاصلخیری به جنگل های زاگرس بازگردد.

وی از جمله پیامدهای خاکشویی را ایجاد رسوب پشت سدها و پدیده گرد و غبار دانست و بیان کرد: به طور میانگین هر هکتار جنگل ۷۰ تن گرد و غبار را نگه می دارد و لذا ما از این کارکرد خبر نداریم تا آن را از دست دهیم و گرفتار گرد و غبار شویم.

کیادلیری، هزینه برقراری تعادل در اکوسیستم های طبیعی مانند جنگل ها را بسیار زیاد دانست و اظهار کرد: براساس آمارهای موجود طی ۱۵ سال اخیر شاهد از بین رفتن روزانه ۶۰۰ هکتار از جنگل ها و مراتع هستیم که یک زنگ خطر محسوب می شود، زیرا از دست دادن منابع طبیعی، هزینه بسیار سنگینی در خدمات آن ایجاد می کند.

عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران، حفاظت از منابع طبیعی را به معنی جلوگیری از صدمات بالقوه که می تواند بالفعل شود دانست و اضافه کرد: حفاظت زمانی معنا دارد که در مرحله صدمات بالقوه باشیم، اما در مرحله صدمات بالفعل ابتدا باید برای احیا و سالم سازی هزینه کنیم که قطعا صدها برابر هزینه حفاظت است.

وی با بیان اینکه متاسفانه اکثر جنگل های ایران با صدمات بالفعل مواجه است، گفت: هرچقدر این مسیر را پیش برویم، هزینه بازگشت بیشتر خواهد بود و گاهی به نقطه بی بازگشت می رسیم و طبیعت با ورشکستگی مواجه می شود.

رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران، منابع طبیعی و جنگل های شمال را در حال احتضار دانست و متذکر شد: نفس جنگل ها به شماره افتاده و همین مسئله آنها را در برابر انواع آفات آسیب پذیر کرده است. متاسفانه بیماری زغالی که در درختان بلوط وجود دارد، در جنگل های شمال نیز مشاهده شده که نشان می دهد حال جنگل ها خوب نیست.

وی حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست را نیازمند قوانین حمایتی دانست و خاطرنشان کرد: رفتار جامعه را ضابطه تعیین می کند و برنامه ریزان و قانونگذاران و تصمیم گیران باید نگاه روزمره نسبت به منابع طبیعی را به نگاه بلندمدت و کارشناسی تبدیل کنند؛ درختی که قطع می شود، فقط یک درخت نیست و یک زیستگاه طبیعی محسوب می شود و لذا باید از صدمات بالفعل به جنگل ها جلوگیری کنیم.

تاکنون نظری برای این مطلب ثبت نگردیده است
جست و جو
روزنامه نسیم
گزارش تصویری
پیوندهای مرتبط