مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی گیلان، از اجرای ۱۰ پروژه رسوب شناسی در تالاب های گیلان خبر داد و گفت: هدف از اجرای این پروژه ها بررسی تالابها و ماندابهای این استان توسط ادارهکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی است.
از انتشار گزارش زمین شناسی رسوبی مانداب منطقه سیاه کیشم در جنوب غربی تالاب انزلی خبر داد و اظهار کرد: رسوب شناسی یکی از پروژههای ملی مدیریت زمینشناسی دریایی با محوریت زمینشناسی رسوبی تالابهای استان گیلان است.
وی با بیان اینکه گزارش رسوبشناسی مانداب منطقه حفاظت شده سیاهکیشم با مساحت ۴۱۱۴ هکتار در جنوب غربی تالاب بندرانزلی در محدوده شهرستان صومعهسرا در قالب پروژه رسوبشناسی ماندابهای گیلان تدوین شده است، افزود: هدف از اجرای این پروژه بررسی تالابها و ماندابهای این استان توسط ادارهکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی است.
مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی گیلان مطالعه بررسی روند تغییرات فیزیکی و شیمیایی رسوبات در مکان و زمان و مطالعه روند تکاملی حوضه در محیطهای رسوبی که از رسوبات رودخانهای و بعضا ساحلی از جمله رودخانههای ماسوله رودخان، قلعه رودخان و پسیخان سرچشمه میگیرند را از دیگر اهداف گزارش مذکور دانست و اضافه کرد: میتوان از این گزارش در مدیریت و کنترل آلودگی در این ماندابها کمک گرفت.
امانی، از اجرای ۱۰ پروژه رسوب شناسی در تالاب های گیلان خبر داد و گفت: رسوب شناسی نهشته های سطحی تالاب انزلی، سیاه کیشم، تالاب گمشده انزلی، تالاب عینک، تالاب بوجاق، امیرکلایه، سد سفیدرود، تالاب استیل و... از جمله این گزارش هاست که به منظور حفظ و احیای بخش از دست رفته تالاب انجام شده است.
وی متذکر شد: شناسایی اهمیت رسوبات و بررسی تاریخچه رسوبگذاری در پی بردن به ویژگیهای رسوبشناسی و تغییرات زمانی و مکانی رسوبات در بازسازی روند تکاملی حوضه کمک میکند که تاکنون با این نگرش در تالابهای استان گیلان مطالعه نشده است.
مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی گیلان، پیدایش تالاب انزلی را از نظر زمانی بسیار جوان دانست و اضافه کرد: عمده ترین دلیل به وجود آمدن این تالاب تشکیل زبانه های ماسه ای بین بندرانزلی و کپورچال به همراه پس روی همزمان دریاست. همچنین نتایج دانه بندی نشان می دهد که دو نوع تیپ رسوبی شامل «گل با کمی گراوال» و «گل ماسه ای با کمی گراول» بیشترین پراکنش را در رسوبات سطحی تالاب انزلی دارند.
وی با بیان اینکه تغییر اقلیم و دستکاریهای بشر سبب خشک شدن بسیاری از تالابهای کشور از جمله تالاب انزلی شده است، عنوان کرد: چنانچه تالابها به درستی مطالعه شوند تا حدی میتوان در حفظ و احیای تالاب نقش بسزایی داشت.
امانی، ضمن اشاره به ویژگیهای زمینشناسی رسوبی و مطالعات انجام شده در محدوده تالاب انزلی جهت کمک به مراجع ذیصلاح اعم از سازمان حفاظت محیط زیست، معاونت عمرانی استانداری، فرمانداریها، سازمان مدیریت و برنامهریزی و شهرداریها، خاطرنشان کرد: مجموعه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور می تواند به عنوان یک نهاد دولتی، بازوی مشورتی و نظارتی در امر مطالعات علمی و پژوهشی در کنار دستگاههای اجرایی استان باشد.