رئیسجمهور با بیان اینکه دولت، حکومت و نظام باید زیرساختها را برای دانشگاهیان و محققان ایجاد کند، گفت: البته زیرساخت فقط ساختمان، وام و پول نیست؛ اولین زیرساخت آزادی است.
رئیسجمهور با بیان اینکه دولت، حکومت و نظام باید زیرساختها را برای دانشگاهیان و محققان ایجاد کند، گفت: البته زیرساخت فقط ساختمان، وام و پول نیست؛ اولین زیرساخت آزادی است .
اولین زیربنای توسعه علم و فناوری، آزادی است
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در جمع مدیران شرکتهای دانش بنیان در پارک علم و فناوری پردیس با اشاره به اینکه همه دستگاه ها زیربنای لازم را برای توسعه علم و فناوری ایجاد کرده اند، گفت: اولین زیربنا، آزادی اندیشه است. اگر این زیربنا حاصل نشود، اگر محیط، محیط آزاد برای فکر، برای طرح در هر زمینه ای نباشد، توسعه علمی محقق نمیشود. شما در این مرکز، فناوری و توسعه آن را در دستور کار دارید. در بخش های دیگر هم زیربنای پیشرفت، آزادی است .
روحانی تصریح کرد: علم و دانش پایه اصلی فناوری است و اگر بخواهیم فناوری ما سرعت بگیرد، باید پایه های علمی ما رشد پیدا کند و اگر در این زمینه رشد پیدا نکنیم، مانند آن است که ستون های اصلی برقرار نشده تا ساختمان روی آن ساخته شود و اگر بنا است که علم و دانش پیشرفت کند، پایه اصلی آن آزادی است .
وی عنوان کرد: پایه اصلی پیشرفت علمی، محیط مناسب است، اگر استاد را آزاد نگذاریم، برای اینکه بیاندیشد و سخن بگوید، همچنین اگر دانشجو را آزاد نگذاریم که حرف بزند و رفع اشکال کند، امکان پیشرفت وجود ندارد. چرا که پیشرفت علم و دانش و فناوری از آزادی شروع می شود .
زیرساخت علم و فناوری فقط وام و پول نیست
رئیس جمهور تاکید کرد: دولت و حکومت باید زیرساختها را برای شما آماده کند، ما فکر می کنیم زیرساخت یعنی ساختمان و یا معنای وام و پول میدهد، در حالی که اینطور نیست، اولین زیرساخت آزادی است و اگر ما آزادی لازم را در محیط علم فراهم کنیم، پیشرفت محقق می شود .
روحانی خطاب به پژوهشگران حاضر در پارک علم و فناوری پردیس اظهارکرد : شما از کجا به این پارک آمده اید؟ قطعاً از دانشگاه و در آنجا درس خوانده و در آن محیط رشد کرده اید. دولت باید بتواند هم زیرساختهای فیزیکی و هم زیرساختهای حقوقی را آماده کند. شما وقتی می خواهید یک فناوری را به ثبت برسانید، ماه ها گرفتار کوچه و خیابان نمی شوید .
روحانی گفت: هر زمان فرصت ایجاد کردیم نتیجه گرفتیم. ممکن است در یک فناوری به خطا برویم، می توانیم باز برگردیم و از آغاز شروع کنیم. در زمان جنگ هم بسیاری از کارها به نتیجه نمی رسید اما وقتی با صبر و حوصله کار را انجام می دادیم به نتیجه نهایی می رسیدیم که می توانستیم آن نمونه را به خط تولید برسانیم و بازار را فتح کنیم .
در فناوری، مرز معنا ندارد
وی با اشاره به وضعیت فعلی تحریم عنوان کرد: شرایط ما هم خوب است و هم سخت. دولت از ابتدای کارش در سال ۹۲ تاکنون یکی از اعتقاداتش این بود که علم مثل هنر، مثل فناوری، مثل اخلاق و مثل ایمان مرز نمی شناسد. شما نمی توانید بگوئید که این مسلمان چون تبعه ایران است، مسلمان است و کسی که تبعه کشور دیگری است پس ایمان آن ضعیف تر است چرا که ایمان مرز نمی شناسد .
رئیس جمهور ادامه داد: ایمان، شناسنامه این کشور و یا آن کشور را نمی شناسد و مرز ندارد، همچنانکه مگر هنر، مرز می شناسد؟ و یک نقاشی، فیلم، آهنگ و مجسمه خوب مگر مرز می شناسد؟ از مرز عبور می کند همانطور که یک داستان خوب و یک کتاب خوب مرز نمی شناسد .
روحانی ادامه داد: علم مرز نمی شناسد و فیزیک و ریاضیات در همه جای دنیا یکی است و ۲ ضربدر ۲ در ایران هم ۴ می شود، در اروپا هم ۴ می شود. اگر به علم برسیم در همه جای دنیا یکی است مگر آنکه در مراحل اولیه آن باشیم همچنانکه علم پزشکی مرز نمی شناسد مانند آنکه کسی که تبعه ایران باشد و یا تبعه کشور دیگری، در هر کجا می تواند خدمات پزشکی دریافت کند .
وی تصریح کرد: در فناوری، مرز معنا ندارد اما کمتر فناوری است که کشوری تولید کند و ۱۰۰ درصد ایده، قطعه و همه مسائل آن برای یک شرکت و یا یک کشور باشد. ممکن است شما بتوانید یک قطعه ای را بسازید اما ساخت آن برای شما مقرون به صرفه نباشد .
رئیس جمهور تاکید کرد: بسیاری از قطعات در صنعت شما و فناوری از دیگر کشورها مورد استفاده قرار می گیرد. لازم است ارتباط با دنیا یک ارتباط سهل باشد و یکی از وظایف دولت ایجاد ارتباط سهل است .
هر کشوری دور خودش دیوار درست کند در داخل نابود می شود
روحانی با اشاره به درخواست بودجه دیوارکشی از سوی دولت ترامپ به کنگره بیان کرد: بعضی از کشورها به فکر ساخت دیوار فیزیکی افتاده اند و نمی توانند بودجه آن را از کنگره بگیرند. همچنین دارند برای ویزا هم دیوار درست می کنند به علاوه برای علم هم دیوار می سازند و وقتی یک محقق می خواهد از آنجا به ایران بیاید و در یک سمینار شرکت کند اجازه نمی دهند .
وی در ادامه خاطرنشان کرد: خودشان نمی دانند که تمام پیشرفت هایشان در سایه این بوده که سالها دیوار نداشته اند. در آمریکا اگر رشد و پیشرفتی هست، از کشورها و ملیت های مختلف حضور داشته اند. چقدر ایرانی در آمریکا کار می کنند و تلاش می کنند و آمریکا آن زمانی به مرز علم و دانش رسید که دیوار نداشتند. هر کشوری دور خودش دیوار درست کند در داخل نابود می شود و پیشرفت نخواهد کرد .
رئیس جمهور عنوان کرد: ما باید بتوانیم با محققین، متفکرین و اندیشمندان در کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی همچنین همسایگان و غیرهمسایگان در ارتباط باشیم. گاهی شما می بینید که در یک جمعی ممکن است فردی از کشورهای اطرافمان با استعداد باشد و با اضافه شدن آن به جمع شما تاثیرگذار خواهد بود ضمن آنکه بسیاری از فناوری های شما باید از کشور خارج شود .
رئیس جمهور گفت: فناوری باید گسترش پیدا کند و در جایی محبوس نماند. شما هرچه می سازید هم باید در مصرف داخلی از آن بهره برد و هم آن را به خارج از کشور صادر کرد. این یکی از همان زیربناهایی است که دولت باید اجرا کند . باید فضا را برای ارتباط با جهان آماده کنیم. حال امروز ما در شرایطی هستیم که از یک سو فشار بر روی ما بسیار است و در تحریم هستیم و کشورهایی هستند که میخواهند از طریق تحریم جلوی رشد علم و فناوری ما را بگیرند .
برای خودکفایی در حوزه هایی که تحریم هستیم باید بیشتر تلاش کنیم
وی همچنین افزود: ضمن وجود تمام این مشکلات، وجود این موضوع انگیزه جدیدی در ما ایجاد می کند. به عنوان مثال قطعه ای که دیروز ما به راحتی وارد می کردیم و امروز نمی توانیم، فضایی ایجاد می کند که ما مجبور می شویم بر روی همان بخش کار کنیم. من از اوایل امسال به دکتر ستاری تأکید کردم که بر روی خودکفایی به خصوص در حوزه هایی که تحریم هستیم، تلاش بیشتر کنند . البته امروز تعدادی از شرکت های دانش بنیان به من گفتند که بخشی از صنعت ما جرئت استفاده از محصولات دانش بنیان را ندارد .
روحانی همچنین خاطرنشان کرد: روزی من به یکی از وزرا می گفتم دستگاهی را از داخل کشور تهیه کنند و او در پاسخ اینگونه مطرح میکرد که اگر دستگاه داخلی خراب شود، چه کسی مسئول است. مسئولین کشور در تمام ردهها باید بپذیرند که اگر میخواهید از نوآوری خودمان استفاده کنیم ممکن است در جایی مشکل هم داشته باشد، ایرادی ندارد .
وی ضمن اشاره به دوران دفاع مقدس گفت: در آن دوران ما می خواستیم موشکی را بر روی هواپیما سوار کنیم که اتفاقا شهید ستاری نیز در اینگونه فعالیتها پیش قدم بود. موشک را بر روی هواپیما سوار کردیم اما زمانی که به شلیک آن اقدام کردیم انجام نگرفت و متوجه شدیم اشکال کوچکی وجود داشته که ما از ابتدا به آن توجه نداشتیم .
دولت الکترونیک رانت و فساد را از بین میبرد
وی ادامه داد: ما اگر بخواهیم بسیاری از رانت ها و فساد ها را از بین ببریم، راه آن شفافیت و دولت الکترونیک است. دولت الکترونیک باعث می شود زمانی که با کسی کار داریم به صورت چهره به چهره برخورد نداشته باشیم . البته این موضوع چهره به چهره در علم و کسب دانش بسیار مفید است ولی در موضوعاتی مثل گرفتن امضاء، ارتباط چهره به چهره تازه ابتدای بدبختی است و فساد از همینجا آغاز می شود که دولت الکترونیک می تواند در این گونه موارد مانع شود .